Kan ik bij iemand intrekken en toch mijn toeslagen houden?

GELDVRAAG Mijn ouders hebben een groot huis en ik zou hun zolderverdieping kunnen huren. Hoe zorg ik ervoor dat wij al onze rechten behouden op toeslagen en zo? Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, geeft een toelichting op deze niet al te simpele vraag.

Er valt heel wat ellende te voorkomen als de verhuurders voor de zolderverdieping een apart huisnummer aanvragen.

Wie bij iemand anders in huis gaat wonen, moet erop letten of er sprake is van een ‘gezamenlijk huishouden’. Als dat wel het geval is, kan dat veel gevolgen hebben. U heeft dan mogelijk recht op minder huurtoeslag, zorgtoeslag en/ of bijstand.

Voor de toeslagen kijkt u of uw huisgenoot een toeslagpartner van u is. Bij de huurtoeslag kijkt de Belastingdienst niet alleen naar uw eigen inkomen, maar ook naar dat van uw medebewoner. Om huurtoeslag te kunnen krijgen voor de zolderetage, geldt nog de eis dat er sprake moet zijn van een zelfstandige woonruimte.

Mensen met een bijstandsuitkering gaan er vanaf volgend jaar op achteruit, als zij samen met anderen één huishouden vormen. Deze zogenoemde kostendelersnorm geldt overigens (nog) niet voor mensen met een AOW-uitkering.

Er valt heel wat ellende te voorkomen als de verhuurders – in dit geval dus de ouders – voor de zolderverdieping een apart huisnummer aanvragen. Dat helpt niet alleen voor het behouden van huurtoeslag, maar ook voor eventuele veranderingen met toeslagen in de toekomst. Helaas doen sommige gemeenten dat weer alleen als de woning gesplitst wordt via een notariële akte.

Nieuwe problemen

Die mooie oplossing kan weer nieuwe problemen opleveren. De zolderverdieping met een eigen huisnummer maakt geen deel meer uit van de eigen woning van de ouders. Zij kunnen daardoor een deel van de hypotheekrenteaftrek verliezen. Dit deel van de woning wordt bij de eigenaar belast in box 3 van de inkomstenbelasting. En dat kan weer effect hebben op de hoogte van de zorg- en of huurtoeslag.

Het is best een puzzel. Laat u niet afschrikken door alle eisen en voorschriften, die vooral bedoeld zijn om misbruik te voorkomen. Zie het maar als een soort opleiding, regelkunde of zo.

Bron