De Maas Dienstverlening in de Botlekkrant

Burgers met schulden moeten eerder aankloppen voor hulp. Het gebeurt nu te vaak dat ze te lang wachten. “Dan is het vaak al te laat. “Bijvoorbeeld een alleenstaande bijstandsmoeder met 50 of 60.000 euro schuld”, zegt Daniël de Kievid.

SPIJKENISSE – De inkomensbeheerder bij De Maas Dienstverlening en zijn collega’s zien het steeds vaker. Burgers met schulden kloppen aan voor hulp terwijl het kalf eigenlijk al verdronken is. “Bijvoorbeeld een alleenstaande bijstandsmoeder met 50 of 60.000 euro schuld”, zegt de eigenaar van schuldbemiddelaar De Maas Dienstverlening. “Het is lastig in zulke gevallen nog iets aan de penibele situatie te veranderen.”

“Er komen steeds meer mensen met schulden. De gemeente kan niet altijd helpen, want die moeten met minder budget steeds meer doen”, zegt de Kievid. Het gevolg is dat papierwerk rondom een schuldsanering wordt doorgeschoven naar de schuldenaar zelf. “Een groot aantal van onze klanten is laaggeletterd, die kunnen dat zelf niet”, gaat hij verder. Het systeem van toeslagen, kwijtscheldingen en schuldbemiddeling hangt volgens het bureau ‘van papieren aan elkaar’. Veel mensen met schulden steken de kop in het zand. Daniëls collega Carla Lansbergen. “Ze maken de post niet meer open, of doen de deur niet meer open omdat ze bang zijn voor de deurwaarder.”
Teveel ontvangen toeslagen

De financiële problemen ontstaan onder meer door teveel ontvangen toeslagen. Vorige week bleek nog dat een op drie mensen die kinderopvangtoeslag krijgt, dit moet terugbetalen. Ook is het tegenwoordig erg makkelijk om bijvoorbeeld een telefoonabonnement af te sluiten of iets te kopen via internet. “Er is geen drempel meer”, zegt Bianca Feldmann. “Vroeger had je 50 euro in je portemonnee waar je het de hele week mee moest doen en tegenwoordig pint men zonder besef te hebben wat men opmaakt”, vult Daniël de Kievid aan. Ze roepen mensen met schulden op bijtijds aan de bel te trekken. “Er zijn genoeg manieren om geholpen te worden, maar deze worden niet altijd benut”, zegt Carla Lansbergen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om schuldbemiddeling te financieren vanuit de bijzondere bijstand. Het originele artikel vindt u hier.

Door Ingmar van den Berg