Nibud: mbo-studenten dieper in de schulden

Mbo-studenten raken dieper in de schulden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud, pdf). In vier jaar tijd is de gemiddelde schuld verdriedubbeld tot 3.681 schulden.

Ongeveer één op de vijf mbo’ers heeft schulden. In 2011 had nog één op de zes mbo’ers schulden. Van de mbo-studenten vindt vijftien procent dat hij of zij een financieel probleem heeft.

Het Nibud wijst erop dat “een aanzienlijke groep” inkomsten en uitgaven niet in balans heeft en dat het hier om een “financieel kwetsbare groep” gaat die vaak moeite heeft met aflossen. Ze hebben dikwijls niet alleen een studielening, maar lopen ook achter met betalingen, staan rood bij de bank of kopen op afbetaling.

  • 37 procent heeft een of meer schulden (betalingsachterstand, aankoop op afbetaling, formele of informele schulden, roodstand);
  • 20 procent komt vaak of altijd geld tekort;
  • 11 procent staat rood, van wie de helft minder dan 500 euro. De helft meer dan 500 euro;
  • 15 procent heeft helemaal geen spaargeld en 14 procent tussen de 1 en 100 euro;
  • 15 procent ervaart zelf een financieel probleem te hebben, van hen heeft 75 procent een schuld.

Studenten lenen vooral om hun studie te bekostigen, maar ook voor eten, drinken, kleding, uitgaan en een mobiele telefoon. Opvallend is dat lenende studenten iedere maand meer kwijt zijn aan abonnementen en mobiele telefonie dan mbo’ers zonder schulden.

‘Vooral uitwonende studenten’

Vooral bij uitwonende studenten is de portemonnee nog voor het einde van de maand leeg. De gemiddelde uitwonende mbo’er heeft een inkomen van 903 euro per maand; de kosten zijn gemiddeld 1052 euro per maand.

Wel vragen mbo’ers vaker huur- en zorgtoeslag aan. Door onwetendheid missen sommige studenten toeslagen waar ze recht op hebben, maar die groep is kleiner dan vier jaar geleden.
Om de mbo’ers meer inzicht te geven in hun financiën, wil het Nibud nog dit jaar een online financieel plan ontwikkelen.