Schuldhulpverlening schiet ernstig tekort (Radio 1)

De kans is groot dat commerciële schuldhulpverleners binnenkort aan de slag kunnen. Voldoet de gemeentelijke schuldhulpverlening eigenlijk wel? De feiten en cijfers schetsen een zorgwekkend beeld.

Steeds meer mensen hebben problematische schulden. In 2012 waren dat 373.000 huishoudens en dat aantal loopt op. Het kost de samenleving bijna 4 miljard euro.
Van alle huishoudens met problematische schulden meldt zich maar een heel klein deel bij de schuldhulpverlening. In 2012 (meest recente cijfers) waren dat 84.000 mensen.
Het aantal mensen dat na een hulptraject opnieuw in de schulden komt, stijgt. In 2012 waren dat 1300 mensen, in 2014: 4300.
Sinds 2012 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de schuldhulpverlening maar het blijkt dat meer mensen sneller afgewezen worden dan voor 2012.
Reportages: Sander Bartling, met Marielle van der Land, schuldhulpverlener, John Wisseborn, gerechtsdeurwaarder en Nico, ondernemer.
In de studio: Marcel Canoy, econoom verbonden aan de Erasmus Universiteit en columnist van het Financieele Dagblad en Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, de branchevereniging van schuldhulpverleners
Daarnaast reacties van de wethouders uit Amsterdam, Oss, Leeuwarden en Rotterdam over de schuldhulpverlening in hun gemeenten.

De wethouders:
-‘We hebben de oplossing niet kunnen vinden omdat de problemen te complex zijn en zich steeds meer mensen bij ons hebben gemeld. Dat heeft grote gevolgen voor de stad, voor de mensen,’ zegt wethouder Arjan Vliegenthart, Amsterdam, ‘die worden gewoon letterlijk dommer omdat ze niet meer over hun eigen dingen heen kunnen kijken en dat leidt tot acute problemen in een hoofdstad waarvan je wil dat iedereen mee kan doen.’
-‘Of de schuldhulpverlening effectief is, zegt Harry van der Molen uit Leeuwarden: ja en nee. Mensen die naar de schuldsanering gaan, daar halen we 95% succes, maar de mensen die moeite hebben uit de schulden te komen neemt toe.’
-In Rotterdam zet 66 procent de aanvraag voor schuldhulpverlening niet door. ‘Dat is een zorg’, zegt de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg.
-‘De drempel is te hoog’, zegt de verantwoordelijk bestuurder in Oss, Kees van Geffen: ‘We bereiken niet iedereen. Ik denk dat dat komt omdat mensen het idee hebben dat ze hun hele ziel en zaligheid bloot moeten geven. Daardoor wachten ze te lang.’

Marcel Canoy:
‘Over de hele linie hebben we als land een groot probleem, dat is evident’ . Het aantal huishoudens met problematische schulden stijgt, en het aantal recidive stijgt sterk. En we weten niet wat we met deze grote groepen moeten doen.
Joke de Kock:
‘Ik zou willen dat er ook een verantwoordelijkheid ligt aan de schuldeiser kant. Als schuldeisers niet meewerken hebben wij als schuldhulpverleners niet zoveel meer in onze achterzak om op tafel te leggen. Dan is er alleen maar een wettelijk traject mogelijk en er zijn mensen die daar niet in kunnen of mogen. Daar ligt een heel belangrijke sleutel.’
Maandag 21 september reageerde Carola Schouten, Tweede Kamerlid van de Christen Unie op het Reporter Radio onderzoek. Luister het terug via deze link: http://ow.ly/SvUBD