Zoals iedereen heeft gemerkt is de spaarrente al maanden aan het dalen.Het is voor veel mensen echter onduidelijk wat de reden hiervan is, de crisis is immers toch wel al voorbij?
Wat doen banken met spaargeld?
Banken gebruiken spaargeld om leningen en hypotheken te verstrekken. Omdat een bank wel moet zorgen dat spaarders hun spaargeld direct kunnen opnemen, kunnen ze niet al het geld gebruiken voor (langlopende)leningen. Een deel van het spaargeld wordt voor kortere periode uitgezet op bijvoorbeeld de geld- en kapitaalmarkt waarover banken ‘marktrentes’ ontvangen.
Financiële crisis 2008-2009
Na de financiële crisis in 2008 en 2009 kregen banken te maken met steeds strengere regels, waaronder de verplichting dat banken een grotere buffer achter de hand moesten houden. Om meer spaargeld aan te trekken bij de consument, werden spaarrentes verhoogd in de hoop dat mensen massaal hun geld op de bank zouden zetten.
Daling sinds 2011
Eind 2011 verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente die banken betalen om geld te lenen van de ECB. Hierdoor werd het spaargeld van de consument een stuk minder belangrijk voor de bank, waardoor de spaarrente daalde.
De ECB heeft vervolgens de rente nog meer verlaagd, waardoor de spaarrentes van de grote Nederlandse banken (ING, Rabobank, ABN AMRO) in 2015 voor het eerst zelfs onder de 1% kwamen.
Bijkomend probleem is dat de marktrente, de rente die banken ontvangen voor het uitlenen van geld, ook lager is. Een van deze marktrentes, de Euribor, is op dit moment zelfs negatief. Dit houdt in dat banken geld moeten bijleggen. Om geld te stallen bij de ECB betaalt een bank momenteel 0,4% rente. Het is dus niet voordelig voor een bank om veel geld ‘in huis’ te hebben, wat weer effect heeft op de spaarrente voor de consument.
Wanneer stijgt de spaarrente weer?
De reden dat de ECB de rente laag houdt, is dat zij de economie willen stimuleren. De redenering: Bij een lage rente is het aantrekkelijker voor zowel een bank als voor de consument om geld uit te geven of te investeren. Dit zou positief zijn voor de economie.
Wanneer de spaarrente stijgt is niet te zeggen, de verwachting van economen is dat deze voorlopig nog wel even laag zal blijven. Theoretisch zou de spaarrente zelfs negatief kunnen worden, economen denken echter dat dit niet zo snel zal gebeuren omdat dan het gevaar bestaat dat spaarders massaal hun geld van de bank halen waardoor banken helemaal niets meer overhouden om te gebruiken voor het verstrekken van leningen.
Bron: spaarrente.nl & ING Bank